Zlew do kuchni jest jednym z najważniejszych i jednocześnie jednym z najmniej docenianych elementów każdej kuchni. Pomocny zarówno w zachowaniu czystości, w przygotowaniu posiłków, jak i stanowiący efektowne wykończenie kuchennej przestrzeni. Warto dokładnie przemyśleć, jaki model będzie spełniał wszystkie nasze wymagania, tym bardziej, że wybór jest bardzo bogaty.

Idealny zlew do idealnej kuchni

W przeciwieństwie do armatury łazienkowej zlewy kuchenne odznaczają się bogatą gamą kolorystyki i struktury wykorzystanego materiału. Od białej emalii, po imitacje kamienia, piaskowca, eleganckiej satyny, świecącej stali. Można go idealnie wkomponować w styl kuchni, dobierając barwę pod kolor blatu, szafek, a może wręcz przeciwnie - wyróżniając zlew kuchenny na tle całej reszty pomieszczenia.

Bardzo istotny, szczególnie w przypadku intensywnego użytkowania, jest materiał, z jakiego zlew jest zrobiony. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie. Zaczynając od najbardziej tradycyjnego i przy okazji najtańszego materiału - emalii, poprzez bardzo ostatnio popularne: ceramikę, granit i stal, a kończąc na nowoczesnych materiałach kompozytowych. Wybierając odpowiedni materiał, musimy przeanalizować jego właściwości, czyli odporność na uszkodzenia, przebarwienia i zarysowania, wrażliwość na wysoką temperaturę czy łatwość utrzymania czystości.

Jeśli chodzi o kształt i kolor zlewów, to jedynym ograniczeniem może być nasza wyobraźnia. Najczęściej wybierane przez klientów zlewy to zlewy prostokątne, kwadratowe i owalne. Do bardziej ekstrawaganckich kuchni zlewy okrągłe i różne heksagony.

Najpopularniejszymi kolorami są natomiast czarny, stalowy i biały. Nie warto się jednak ograniczać - dostępnych opcji jest znacznie więcej! Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą, by dopasować idealny zlew do idealnej kuchni.

Zlew do kuchni - jedno- czy dwukomorowy?

Wybór wielkości i kształtu zlewu uzależniony jest w głównej mierze od rozmiaru naszej kuchni i zapotrzebowania na gabaryty blatu roboczego. Zasada jest prosta - im większy zlew kuchenny, tym mniej przestrzeni roboczej mamy do dyspozycji.

Wszystko zależy od tego, do czego służyć będzie nam zlew. Jeżeli kuchnia zaopatrzona będzie w zmywarkę, to zlew prawdopodobnie służyć nam będzie wyłącznie do opłukiwania naczyń i mycia produktów spożywczych. W takim wypadku nie należy przesadzać z wielkością.

Z rozmiarem zlewu związana jest także liczba znajdujących się w nim komór. Oczywiście ich wielkość jest zróżnicowana i istnieją modele, w których łączna objętość dwóch komór równa się wielkości jednej komory w innych modelach. Oprócz tego ważne są także akcesoria dodatkowe, czyli np. ociekacz, który posłuży do suszenia produktów spożywczych czy naczyń.

Zlewy wpuszczane i nakładane

Przy wyborze odpowiedniego modelu zlewu, prócz walorów estetycznych i funkcjonalnych, należy wziąć pod uwagę także sposób jego montażu, czyli zastanowić się nad tym, czy preferujemy zlew wpuszczony w powierzchnię blatu kuchennego czy nie.

Zlew do kuchni nakładany na blat, jest montowany w wyciętym otworze szafki kuchennej i jednocześnie o nią oparty. Ważne, by został z każdej strony zaizolowany (uszczelniony pomiędzy zlewem a blatem, by nie zaciekał i był łatwy w utrzymaniu czystości). Charakteryzuje się łatwym montażem.

Wpuszczany zlew do kuchni jest natomiast montowany od dołu szafki. Polecany jest osobom szczególnie ceniącym higienę. Blat jest łatwy do ścierania i nie styka się z krawędziami zlewu kuchennego oraz uszczelkami.

Wybór odpowiedniego zlewu to nie lada gratka. W razie pytań, służymy pomocą i fachowym doradztwem.