Zlew jest jednym z najważniejszych i jednocześnie jednym z najmniej docenianych elementów każdej kuchni. Uczestniczy zarówno w zachowaniu czynności w pomieszczeniu, jak i w przygotowaniu posiłków. Warto dokładnie przemyśleć to, jaki model będzie spełniał wszystkie nasze wymagania, tym bardziej, że wybór jest co najmniej bogaty.

Bardzo istotny, szczególnie w przypadku intensywnego użytkowania, jest materiał, z jakiego zlew jest zrobiony. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie. Zaczynając od najbardziej tradycyjnego i przy okazji najtańszego materiału – emalii, poprzez bardzo ostatnio popularne: ceramikę, granit i stal, a kończąc na nowoczesnych materiałach kompozytowych. Wybierając odpowiedni dla nas materiał musimy przeanalizować jego właściwości czyli odporność na uszkodzenia i zarysowania, wrażliwość na wysoką temperaturę czy łatwość utrzymania czystości.

Wielkość i kształt zlewu uzależniona jest (oprócz wielkości naszego portfela) od wielkości naszej kuchni i zapotrzebowania na wielkość blatu roboczego. Zasada jest prosta – im większy zlew, tym mniej mamy do dyspozycji miejsca.

Wszystko zależy od tego, do czego służyć będzie nam zlew. Jeżeli kuchnia zaopatrzona będzie w zmywarkę, to zlew prawdopodobnie służyć nam będzie tylko i wyłącznie do opłukiwania naczyń i mycia produktów spożywczych. W takim wypadku nie należy przesadzać z wielkością zlewu.

Z wielkością zlewu związana jest także ilość znajdujących się w nim komór. Oczywiście ich wielkość jest zróżnicowana i istnieją modele, w których łączna wielkość dwóch komór równa się wielkości jednej komory w innych modelach. Oprócz ilości komór, ważne są także akcesoria dodatkowe, czyli np. ociekacz, który posłuży do suszenia produktów spożywczych czy naczyń.

Jeśli chodzi o kształt i kolor, to jednym ograniczeniem może być nasza wyobraźnia. Najczęściej wybierane przez klientów zlewy, to zlewy prostokątne, kwadratowe i owalne. Najpopularniejszymi kolorami są natomiast czarny, stalowy i biały (ale dostępnych opcji jest znacznie więcej).

Przy wyborze odpowiedniego modelu zlewu, prócz walorów estetycznych i funkcjonalnych, należy wziąć pod uwagę także sposób jego montażu, czyli zastanowić się nad tym, czy preferujemy zlew wpuszczony w powierzchnię blatu kuchennego czy nie.