Kotły stalowe w instalacjach grzewczych służą do ogrzewania czynnika grzejnego i generowania ciepła, które dostarczane zostaje do wybranych pomieszczeń. Bardzo często są to urządzenia bardzo wydajne, z wydajnością sięgającą nawet do 90% i bardzo energooszczędne. Doskonale sprawdzają się więc nie tylko w domach jednorodzinnych, ale także w pomieszczeniach gospodarczych przestrzeniach handlowych czy budynkach użyteczności publicznej.

Najważniejszymi parametrami, na jakie musimy zwrócić uwagę przy zakupie kotła stalowego to jego sprawność energetyczna, energooszczędność, jakoś materiałów, precyzja wykonania i niska emisja produktów ubocznych, na przykład tlenku węgla.

Kotły dostępne w naszym sklepie można podzielić na trzy podstawowe grupy takie jak kotły z rusztem stałym, kotły z rusztem ruchomym oraz kotły w wersji z nadmuchem. To, na jaki model się zdecydujemy zależy od naszych wymagań grzewczych, warunków wynikających z parametrów pomieszczeń, technologii w jakiej powstał nasz budynek, wykorzystanych do budowy materiałów i oczywiście koniec końców od naszego projektu, który powinien wykonać doświadczony projektant.

Paliwem wykorzystywanym do ogrzewania czynnika grzejnego w kotłach stalowych jest węgiel kamienny typu orzech – to niedrogi i jednocześnie wydajny surowiec. Część z modeli posiada specjalny ruszt umożliwiający spalanie pelletu, ziaren zbóż, a nawet pestek.

Palnik wykonany jest najczęściej ze stali nierdzewnej i montowany na drzwiczkach, a korpus kotła ze stali kotłowej i rur bezszwowych . Dodatkowo kotły stalowe posiadają palenisko z rusztem żeliwnym (który pełni także obowiązki deflektora dopalającego wytwarzane gazy). Funkcję uszczelniacza kotłów pełnią szczeliwa ekologiczne, a same kotły izolowane są wełną mineralną i osłonięte są płaszczem stalowym.

Nowoczesne kotły są niemalże bezobsługowe – rozpalają się samoczynnie i same też się wygaszają po osiągnięciu żądanej temperatury – wszystko to jest sterowane przez inteligentną i bezawaryjną jednostkę komputerową. W zasadzie jedynym obowiązkiem użytkownika jest zasypanie kotła co kilka bądź kilkanaście godzin.